Tenyésztés


Ha úgy döntünk, hogy tenyészteni kívánjuk deguinkat (ezt már a kiválasztásnál figyelembe kell venni), mindenképpen különböző tenyészetekből szerezzük be a hímet és a nőstényt, elkerülve a beltenyészet lehetőségét. Amikor a degut Európába hozták, ez mindössze tíz állatkát jelentett, és az egész mai európai populáció ennek a tíznek a leszármazottja. Azt mondhatjuk, hogy valamilyen szinten mind rokonok. Ezért a szoros családtagok egymás közti tenyésztése súlyos genetikai hibákat, életképtelen utódokat eredményezhet.
Egy hím mellett tarthatunk több nőstényt is (de fordítva sohasem). A deguk már négy-öt hónaposan szaporodóképesek. A vemhesség ideje 89-92 nap, de csak az utolsó hónapban kezd nőni a nőstény pocakja. A vemhességre más apró jelekből is lehet következtetni, pl. ingerlékenyebb lesz, többet eszik és iszik, nagy hévvel építi a fészket, sokat vakartatja magát a párjával. Ne tapogassuk a hasát kölykök után kutatva, mert ez vetélést okozhat!
Fialás után azonnal ivarzik, ezért néhány napra különítsük el a hímet, nőstényünk egészsége érdekében. Így egy hónap múlva tüzel újra.

A kicsik fejletten, szőrösen, nyitott szemmel jönnek a világra. Egy-egy kíváncsibb példány már néhány órával születése után elindul felfedezni környezetét. Pár naposan már kint hancúroznak az anyjuk körül, egy hetesen kezdik kóstolgatni a szilárd táplálékot. Öt hétig szopnak, hat hetesen elválaszthatók. De azért ameddig csak lehet (vagyis: amíg el nem fogy a szülők türelme), maradjanak az anyjuk mellett.
A hím igazán gondos apa, lelkesen pátyolgatja a kicsiket. Előfordul azonban, hogy a hím rágja a kölykök farkának végét. Ilyenkor ajánlatos a hímet különválasztani.
A kölykök egy hetesen már nyugodtan kézbe vehetők (igazság szerint hamarabb is, az anya nem fogja elhagyni a kicsiket, de jobb, ha nem háborgatjuk őket fölöslegesen). Hamar hozzászoknak az emberi kézhez, kíváncsiságuk gyorsan legyőzi a félelmüket, aztán rájönnek, hogy nem is olyan rossz dolog belesimulni az ember meleg tenyerébe, vagy föl-le mászkálni a karján. :-)Megjelenés   Eredet   Viselkedés   A hangjuk   Deguvásárlás   Fiú vagy lány?   Elhelyezés   Etetés   Tenyésztés   Betegségek   Meddig él?  

:: címlap ::