Elhelyezés


Mielőtt új kedvencünket hazahozzuk, érdemes kialakítani a végleges helyét. Ez 2-4 példány esetén ne legyen kisebb, mint 100x50x60 cm. Ha terráriumot építünk, tetejét erős acélhálóból vagy -rácsból készítsük, és a szellőzés miatt jó, ha az egyik fala is ebből készül.
Másik jó megoldás, ha egy acélrácsos kalitkát építünk át oly módon, hogy a műanyag alja helyett egy akkora méretű terráriumot szerkesztünk, amire rácsatolhatjuk a rácsos részt. Így egy nagyszerű, emeletes, kombinált kalitkát kapunk, ami a két megoldás előnyeit egyesíti (pl. jó a szellőzése, de nem tudják kikaparni belőle az almot, beterítve vele a fél szobát).
Javaslom továbbá megtekinteni a Degupark-ot, ahonnan jó ötleteket meríthetünk, ha komolyabb építkezésbe fogunk. Hasonló megoldás található a Degu Guide-on is: How to build a cage
Almozáshoz használhatunk forgácsot, bányahomokot, vagy macskaalmot, ill. ezek kombinációit (macskaalom - forgács, homok - macskaalom). A forgácsot hetente, a homokot és a macskaalmot két-háromhetente kell cserélni - persze ez a terrárium méreteitől is függ. Mivel a deguk WC-t használnak, tehát többnyire egy kiválasztott sarokba pisilnek, az átnedvesedett almot naponta eltávolíthatjuk. Ha forgáccsal almozunk, fontos, hogy legyen egy homokkal vagy macskaalommal megtöltött tál a terráriumban. Amíg friss, a deguk szívesen porfürdőznek benne, aztán WC-nek használják.
Ha poros a forgács, felhasználás előtt át kell szitálni, mert a fűrészpor légúti megbetegedéseket, és kötőhártya gyulladást is okozhat!
Az állatok biztonságérzetét növeli egy odú, ahová veszély esetén menekülhetnek. Éjszaka, és sokszor nappal is ebben alszanak, és a kölyköket is itt hozzák világra. Az odút béleljük ki puha szénával, papírzsebkendő- vagy papírtörlő darabkákkal, ebből remek kis fészket építenek.
Fontos kellék az etető- és az itatóedény. Az etetőedény legyen súlyos, nehezen felborítható tálka, külön a mageleségnek és a zöldségeknek. A folyadékszükségletük kielégítésére legcélszerűbb egy egéritató beszerzése, aminek a használatát igen hamar megtanulják. Úgy helyezzük el, hogy a műanyag részeket ne tudják megrágni.

Mivel a deguk metszőfoga folyamatosan nő, tegyünk be a terráriumba néhány faágat is, ezeket szívesen rágcsálják, és mászkálnak, vagy pihennek rajta. Figyeljünk arra, nehogy mérgező legyen a kiválasztott faág!

A következők kifejezetten veszélyesek:

Bátran használhatjuk azonban a következőket:

Ha valamiben nem vagyunk biztosak, inkább ne kísérletezzünk!

Hogy növeljük a mozgásterüket, elhelyezhetünk kemény kartonpapír vagy fa polcokat, amiket természetesen előbb-utóbb szétrágnak, így gyakran kell cserélnünk, de remek játékul szolgálhat kedvenceinknek.
A deguk imádnak alagutakban bújkálni, adhatunk nekik pl. különféle keménypapír gurigákat, remekül fognak szórakozni.
Azt is fontos megállapítanunk, hogy a lakásnak mely részén fogjuk elhelyezni a terráriumot. Lehetőleg távol legyen éles, zavaró zajforrásoktól, mint a tévé, a hifi, a telefon, és más állatoktól, különös tekintettel a madarakra, mert a természetben a ragadozó madarak a fő ellenségeik. Persze ez egyéni érzékenységtől is függ: ha kölyökkorától kezdve megszokja, nem stresszel az előbb felsoroltaktól. Saját deguim pl. szemmel látható élvezettel hallgatnak zenét.
Figylejünk arra, hogy - bár imádnak napozni - ne állítsuk tűző napfényre a terráriumot, legyen lehetőségük árnyékba vonulni. A deguk számára végzetes lehet a 30-35 fokot meghaladó hőmérséklet, könnyen hőgutát kaphatnak. Ezért kánikula idején érdemes hűteni őket, pl. a ketrecben elhelyezett hideg vizes (üveg)palackkal, vagy hűtőszekrényben lehűtött kerámia-lappal, esetleg csempével. Arra azért vigyázzunk, hogy túl hideg se legyen a kerámia, hogy fel ne fázzanak. (Na meg, hogy oda ne fagyjanak :-))
Óvjuk őket a huzattól.

Megfelelően kialakított és felszerelt kifutóban tavasztól őszig a kertben is tartható. Itt is fontos, hogy az állatok ne tudják kirágni magukat, ezért vagy nagyon erős háló, vagy jól lesimított, mászásgátlóval, pl. műanyag csíkkal ellátott betonfal ajánlható. Mivel szeret ásni, az aljzatot is le kell betonozni, ez esetben azonban gondoskodni kell az esővíz elvezetéséről. Természetesen a betonaljzatra is vastag talajréteget helyezzünk. Jó megoldás az is, ha erős dróthálót süllyesztünk a földbe. Nem szabad megfeledkezni a fedett részről, kuckóról sem, ahová eső, rossz idő esetén visszahúzódhatnak. A macskaveszély minden kertben fennáll, még akkor is, ha mi magunk nem tartunk macskát. Ezért még a betonoldalú kifutót is le kell fedni.Megjelenés   Eredet   Viselkedés   A hangjuk   Deguvásárlás   Fiú vagy lány?   Elhelyezés   Etetés   Tenyésztés   Betegségek   Meddig él?  

:: címlap ::