Betegségek


Cukorbetegség

Mivel a degu szervezete nem tudja lebontani a cukrot, könnyen válnak cukorbeteggé. Ezt gyógyítani nem lehet, csak megelőzni: ne adjunk édességeket és cukortartalmú élelmiszereket kedvenceinknek.
Tünetek: feltűnően sok vizet iszik (naponta 1 dl felett), későbbi stádiumban megvakul.


Májproblémák

Az elhízás többnyire májproblémákkal jár együtt. A tenyésztésbe fogott nőstények nagyon hajlamosak erre. A megoldás: fogjuk a túlsúlyos degut zsírmentes diétára, olajos magvakat csak nagyon ritkán adjunk neki.


Szájfertőzés

Első jele, hogy a degu foga az egészséges narancsszín helyett kifehéredik. Ellenőrizzük mindennap a fogukat! Megelőzés: naponta cseréljük a vizet az itatóban, oldhatunk fel benne C-vitamint (egy 50 mg-os tabletta egynegyedét törjük porrá. Ha teljesen fehérré válnak a fogai, hamarosan elpusztul.


Kalciumhiány

Indokolatlan gyengeség, spontán rángógörcsök jelzik, ha kalciumhiányban szenved kedvencünk. Megelőzésképpen mindig legyen egy darabka kifőzött szépia a ketrecükben, amit kedvükre rágcsálhatnak, kielégítve ezzel kalciumszükségletüket.


Meghűlés

Az emberhez haspnlóan a degu is megfázhat! Bár a hőmérsékletre nem különösebben érzékeny, óvjuk a huzattól és a hirtelen lehűléstől. Tünetek: Gyakori, szinte folyamatos tüsszögés, kedvetlenség. Forduljunk vele állatorvoshoz!


Kopasz foltok a bundában

Előfordul, hogy a degu bundájából kisebb-nagyobb foltokban hullani kezd a fedőszőrzet, a képen látható eredményt hagyva maga után. Az állatorvos fertőtlenítő kenőcsöt vagy folyadékot szokott felírni megoldásként.


Paraziták

Más háziállatoktól kaphatnak élősködőket.


Fülproblémák

Tünet: ha a füléhez nyúlunk, fájdalmasan csipog és elkapja a fejét. A füle rossz szagú lesz, és körülötte kihullhat a szőr is. Ugyanaz a szer használható erre, mint a kutyáknál és macskáknál, de pontosan tartsuk be a használati utasítást.


Genetikai problémák

A belterjes tenyésztés igen veszélyes a degukra, az utódok életképtelenül, vagy vakon születhetnek. Ezért nagyon fontos, hogy a párokat különböző tenyészetekből válogassuk össze.


Ha az állatorvos nem ismeri még ezt a fajt, kezelheti úgy, mint a csincsillát.


Megjelenés   Eredet   Viselkedés   A hangjuk   Deguvásárlás   Fiú vagy lány?   Elhelyezés   Etetés   Tenyésztés   Betegségek   Meddig él?  

:: címlap ::