Egy degucsalád tragédiája


Sok könyörgés után, szüleim beleegyeztek, hogy legyen valamilyen állatom. A degut anya választotta, mert újságban olvasta hogy lakásban tartani ez a legjobb.
Hamar megszerettük őket, de nagyon keveset tudtunk róluk. Együtt voltak, egy-egy kisebb veszekedés előfordult, de több nem. A baj akkor kezdődött, mikor a nőstény halva szült négy picit. (Most már tudjuk, hogy ezek a deguk kisebbek voltak a normálisnál.) Szülés után kb. fél órát töltöttek együtt, és csúnyán összevesztek.
Ezután csak akkor mertük őket összeengedni amikor otthon voltunk. Persze mindig verekedés lett a vége, hol a lábuk, hol az orruk, de valami mindig vérzett a harapásoktól. A nőstény volt az, aki a verekedést kezdte, úgy vettük észre, a hímmel nem lett volna semmi baj. A helyzet egyre rosszabb lett, már arra is vigyázni kellett, hogy a hím ne másszon fel a nőstény kalitkájára, mert az már rácson keresztül is támadt, és ha tudta elkapta a lábát. Persze nagyon szerettük volna ha együtt lehetnek, hiszen rossz volt nézni, ahogy egyedül unatkoznak a kalitkában. (Ki-ki a sajátjában.) A lakásban szoktuk őket összeengedni, gondoltuk nagy térben majd nem lesz velük gond. Tíz perc után, miután körülnéztek a lakásban találkoztak és összeugrottak. Ez többször is előfordult, és egyszer nem tudtuk őket olyan hamar szétszedni. Másnap vettük észre, hogy a fiúnak az állán lett egy nagy csomó. Biztos az ütőeret találta megharapni az a kis amazon. Sajnos ez pont karácsonykor történt, így nem tudtunk vele sehová sem szaladni. Szegény állat aznap este meghalt.
De a szomorú történetnek nincs még vége. Azt vettük észre, hogy a lánykánk siratja a párját. Csodálkoztunk is hogy eddig nem szívlelte a fiút, most meg ott nyöszörög. Kicsit később rájöttünk mi a baja, megdöbbenve láttuk hogy megindult nála a szülés. Azt sem tudtuk hogy vemhes. Nem volt nagy pocója, és nem hízott semmit. (Akkor még nem tudtuk, hogy szülés után rögtön teherbe tud esni. Említettem hogy fél órát együtt voltak.) Az első picit megszülte, de az meghalt, a második is halott volt, de ebbe már a nagy is belepusztult. Biztos, hogy nem volt még itt az idejük, hiszen még szőrük sem volt. Azóta sem tudjuk, lehetséges-e az, hogy a másik tragédiája az oka a korai szülésnek? Nagyon szomorú volt az egész család, ráadásul mindez karácsonykor, pár óra leforgása alatt történt. Akkor azt mondtam, hogy nekem soha többet nem kell semmilyen állat.
Két hét után nem bírtuk tovább és beszereztünk másik degukat. Azért az elsőket sosem felejtjük el, a mai napig emlegetjük őket. Most van 1 hím, és 3 nőstény. Az első szülés simán lezajlott, 8 pici született. Ezektől fájó szívvel 9 hetes korukban megváltunk, de közben a másiknak is lett 5 picurkája. Most 2 hetesek, és nagyon cukik.

Timi

vissza


Címlap   A degu   Képek   Linkek   GYIK   Történetek   Aktuális   Apró   Törzskönyv   Hírlevél   E-mail