A "beoltás"

(Első csalitmókusaimról)


Degu. Nem ürge és nem pocok. Körülbelül ennyit tudtam róla addig, s valószínűleg kevés felelőtlenebb kijelentést tettem életemben annál, mint ami akkor hangzott el tőlem, mikor először láttam elevenen ilyet. "Ilyet?" - ma már így mondom: "Őt!" (Akiből a világ legjóságosabb degumamija lett...)

"- Add ide add ide! enyéééééééééém!" - kiáltottam akár egy kisgyerek, aki ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy azt a kis édes szimatoló szőrgombócot magáénak tudja. A kollégák csak nevettek, én is, hiszen nem gondoltam komolyan az állatka birtoklását - koromat és elfoglaltságaimat tekintve úgy hiányzott, mint hátamra púp -, viszont muszáj volt megsimogatnom azt a kis szeretetreméltó vackot, aki akkor még munkatársnőm karján szambázott fel s alá.
"- Nem adom! Őt én kaptam, ő az enyém!" - felelte feddőn ifjú koleganőm, de az új tulaj büszkeségével rögtön hozzátette: "azért egy kicsit játszhatsz vele!" Már majd' feledtem Hamucipőkét, - aki persze még nevenincs rangban volt, és ami "sajnos" nem lehet az enyém -, hisz az ezt követő mondat a másik koleginától már nem is nagyon jutott el a tudatomig: "Jó, te is kaphatsz egy degut a második ellésből, csak még szopiznak..." Simán rábólintottam: "Na azért! Ilyen bojtosfarkú muszika nekem is kell"...

Mintha álom lett volna... Eltelt néhány hét, s én ott találtam magam egy újpesti ház lakásában egy kupolás degukalitka előtt állva, ülve. Megszemlélve a kínálatot végigsimogattam a kölyköket s egyikben sem találtam kivetnivalót - tündéri kis vacak volt mindegyik! Nőstényt szerettem volna, ha már... - szebben szólva "kislányt" - és mindössze egyet, hiszen azt hallottam, hogy kissé igényes egy állatka, és azért nőivarút, mert úgy hittem, hogy a deguleányzó sokkal "esztétikusabb" látvány, mint a fiú, talán kevésbé is büdös meg nem olyan vadóc és tudomisén..., szóval nem akartam fiút. (Ma már persze erről másként vélekedem!) Hát sok kis degu volt, én sokra ráböktem, megnéztük, - ez is fiú, ez is fiú, meg az ötödik is... amit választottam az mind fiú volt! Nohát aztán egy kölyköcske meg nagyon mászik ám fölfele a rácson - észre sem vettem odáig - csak mászik, mászik fölfelé, helyes kis folt van az orrán, mintha maszatos lenne..., azután csippant egyet s a pici kezével int, (igenigen, teljesen olyan, mintha önmagára mutatna!), s mintha csak azt csippantaná: "Te buta ember, hát miért nem engem választasz?!" Jól megnéztük, hogy biztos legyünk benne. Mitteszisten ő, a kis "maszatka" volt az egyetlen lány a csapatból! Hmm... Azt hiszem akkor lettem "beoltva"!

Maszatkát nem én választottam, valójában ő választott engem, s neki hamarosan egy Bambuci kellett, hogy oldjam magányát és boldoggá tegyem egy szerelmes csalitmókus-fiúval, akiből később sokgyerekes apa lett, de... nem Maszatka szülte azokat!

Ki tudja, tán úgy lett megírva, hogy Maszatkának nyolc hónapos korában meg kell halnia, hogy aztán Hamucipőke, mint "megúnt játékszer" hozzám kerüljön? Sokat töprengtem ezen és az "első szerelem" misztikus varázsán, hisz Hamuci sorrendben csak a harmadik degum lett, valójában mégis a legeslegelső, mert ha őt akkor meg nem látom, Maszatka sem "talál rám", és nem lesz később Bambu, Pamutka, Polka, Juja, Hampusz, és mind a többi áldott szőrmók családtag, nem lesz deguvár, s nem lesz "alig-várom-hogy-veletek-legyek!...", nem lesz később annyi öröm, mulatság és édes gondok, vagy néhanap a keserű percek... Miattuk, értük, értem vagy nekünk...., de ez már más történet.

Higgyétek el! Én, akkor, ott, azt a kijelentést, hogy "ilyen nekem is kell" én igazán, de igazán nem gondoltam komolyan!!!

A történetet küldte: Mártonka Miklós

vissza


Címlap   A degu   Képek   Linkek   GYIK   Történetek   Aktuális   Apró   Törzskönyv   Hírlevél   E-mail