A deguk élelmezésével kapcsolatban talán a legvitatottabb téma a cukorfogyasztás.
Internetes körökben életre kelt egy legenda, mely szerint a degunak tilos bármilyen
cukrot tartalmazó élelmiszert, gyümölcsöt adni, mert cukorbeteg lesz tőle. Ezt
azzal magyarázzák, hogy a degu szervezete nem tudja lebontani a cukrot, hiszen ezért
is használták őket cukorbetegséggel kapcsolatos kísérletekhez.
Mások - profi tenyésztők, pl. a
DeguMania
készítője - a következővel cáfolják ezt:
"Majdnem fizikai lehetetlenség, hogy egy természetes körülmények között élő állatfaj
fennmaradjon a különféle cukor-vegyületek lebontásának képessége nélkül. Például,
a növények elsősorban cellulózból és növényi keményítőből állnak. Az emésztőrendszerben
a cellulóz lebomlik keményítőre és cukorra, egy bakteriális folyamat hatására. Egy
enzimes folyamat által az elfogyasztott keményítő cukorrá alakul. Ez az eljárás azért
szükséges, mert a keményítő molekulák túl nagyok ahhoz, hogy a bélrendszerből a
véráramba kerüljenek. (Hasonló folyamat zajlik, amikor a fehérjék bomlanak
aminosavakká.) A szervezet azonban nem tesz különbséget a cukrok forrása között,
ha már a véráramba kerültek. A cukor aztán hasznosul, és energiával lát el minden
sejtet.
Kétségtelen, hogy a háziasított degu genetikailag hajlamos a cukorbetegségre.
Mindazonáltal bizonyos mértékben képesek megemészteni a cukrot, akárcsak a cukorbeteg
családból származó emberek."
Összefoglalva, a legjobb, ha minimálisra csökkentjük a cukortartalmú csemegék
mennyiségét (pl. ilyet csak hetente egyszer kapjanak), és ne aggódjunk a magkeverékek
és tápok cukortartalma miatt.
Ha valaki mégis bizonytalan, vagy a cukorbetegség tüneteit véli felfedezni kedvencén,
forduljon állatorvoshoz, ahol elvégeznek egy vércukorszint-viszgálatot.