Cukorbeteg lesz-e a degum a gyümölcsöktől?


A deguk élelmezésével kapcsolatban talán a legvitatottabb téma a cukorfogyasztás. Internetes körökben életre kelt egy legenda, mely szerint a degunak tilos bármilyen cukrot tartalmazó élelmiszert, gyümölcsöt adni, mert cukorbeteg lesz tőle. Ezt azzal magyarázzák, hogy a degu szervezete nem tudja lebontani a cukrot, hiszen ezért is használták őket cukorbetegséggel kapcsolatos kísérletekhez.
Mások - profi tenyésztők, pl. a DeguMania készítője - a következővel cáfolják ezt:
"Majdnem fizikai lehetetlenség, hogy egy természetes körülmények között élő állatfaj fennmaradjon a különféle cukor-vegyületek lebontásának képessége nélkül. Például, a növények elsősorban cellulózból és növényi keményítőből állnak. Az emésztőrendszerben a cellulóz lebomlik keményítőre és cukorra, egy bakteriális folyamat hatására. Egy enzimes folyamat által az elfogyasztott keményítő cukorrá alakul. Ez az eljárás azért szükséges, mert a keményítő molekulák túl nagyok ahhoz, hogy a bélrendszerből a véráramba kerüljenek. (Hasonló folyamat zajlik, amikor a fehérjék bomlanak aminosavakká.) A szervezet azonban nem tesz különbséget a cukrok forrása között, ha már a véráramba kerültek. A cukor aztán hasznosul, és energiával lát el minden sejtet.
Kétségtelen, hogy a háziasított degu genetikailag hajlamos a cukorbetegségre. Mindazonáltal bizonyos mértékben képesek megemészteni a cukrot, akárcsak a cukorbeteg családból származó emberek."
Összefoglalva, a legjobb, ha minimálisra csökkentjük a cukortartalmú csemegék mennyiségét (pl. ilyet csak hetente egyszer kapjanak), és ne aggódjunk a magkeverékek és tápok cukortartalma miatt.
Ha valaki mégis bizonytalan, vagy a cukorbetegség tüneteit véli felfedezni kedvencén, forduljon állatorvoshoz, ahol elvégeznek egy vércukorszint-viszgálatot.


:: címlap ::